IVS som holdingselskab

*OBS* – Regeringen har vedtaget et lovforslag om afskaffelse af IVS’er. Loven trådte i kraft den 15. april 2019. læs mere HER.

Et Iværksætterselskab (IVS) er jo et kapitalselskab på samme måde som et anpartsselskab. Derfor kan det stort set det samme som anpartsselskaber herunder at agere som holdingselskab.

Et holdingselskab er jo blot et kapitalselskab (ApS, IVS eller A/S) som driver virksomhed som holdingselskab eller moderselskab.

Så ja, et IVS kan være holdingselskab og dermed eje aktier/anparter i alle andre kapitalselskaber (ApS, IVS eller A/S.)

Ideen med et holdingselskab er at det skal være ”pengetank” og modtage udbytte fra andre selskaber. Derfor driver et holdingselskab normalt ikke anden virksomhed end at eje anparter i andre selskaber. Derfor er et holdingselskab normalt heller ikke momsregistreret.

Fordele:

 • Et holding IVS kan modtage udbytte fra datterselskaber skattefrit (hvis det ejer mindst 10% af datterselskabet)
 • Holdingselskabet kan sælge aktierne i datterselskabet skattefrit.
 • Hvis du bruger et IVS som holdingselskab i forbindelse med stiftelse af en holding/datterkonstruktion (holding IVS og datter ApS) kan du få det meste af indskuddet tilbage skattefrit. Dog under forudsætning af at der løbende er overskud i datterselskabet. Se her.
  1. Holding IVS stiftes med en kapital på 1 kr.
  2. Du låner fra dig selv til dit nye IVS kr. 49.999
  3. Holding IVS stifter et nyt Datter APS med de 50.000.
  4. Datter ApS har overskud efter første regnskabs år og beslutter at udlodde udbytte på kr. 50.000 (eller mere) til Holding IVS.
  5. Holding IVS beholder 25% til lovpligtig reserve og bruger resten til at afdrage på sit lån fra dig.

Ulemper:

 • Selskaber skal aflevere en årsrapport til Erhversstyrelsen. Årsrapporten behøver dog ikke være revideret hvilket gør det noget billigere. Brug dog altid en godkendt revisor da det sikrer mod fejl. Erhversstyrelsen har fra 2018 fået bedre muligheder med deres system, til at udsøge regnskaber hvor der ikke er benyttet en godkendt revisor. Og de finder rigtig mange fejl. Sker det gives der bøde og de kræver en ny årsrapport udarbejdet af en godkendt revisor – nogle gange kræves der også revision både i de forkerte år og i de 2 efterfølgende regnskabsår.

Se også vores artikel ”ApS eller IVS” her.

Kontakt os gerne hvis du ønsker vores hjælp til et fornuftigt selskabsopsæt.